NYITÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” című Felhívás keretében az EFOP-1.8.2-17-2017-00024 kódszámú pályázat finanszírozásában három felnőtt kiskunfélegyházi háziorvosi praxis, egy kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi praxis és egy jászszentlászlói vegyes háziorvosi praxis konzorcium keretein belül kétéves programot indít.

A résztvevő háziorvosok:

Dr. Bata Andrea (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
Dr. Ozvald Anna (gyermek háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
Dr. Patkós Zoltán (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
Dr. Faddi Zoltán (vegyes háziorvosi praxis, Jászszentlászló)
Dr. Patkós Róbert (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)

Konzorciumunk motivációja a korszerű, célzott, rizikó alapú prevenció lebonyolítása, különös tekintettel a legelterjedtebb, népegészségügyi problémát okozó állapotok, betegségek korai felismerésére. A betegség-megelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosítjuk a helyi lakosság számára.
A program lényeges eleme, hogy az öt praxis praxisközösségben működik, meghatározott szakmai program mentén. Állandó és egyenlő minőségű beteg-, illetve lakóhelyközeli ellátást nyújt dietetikus, gyógytornász és további szakemberek bevonásával.

A projekt célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Célja, hogy csökkenjen a krónikus, nemfertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatások bevezetése a lakosság számára.
A megvalósításhoz szükséges a szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatok
jelentőségének tudatosítása, a betegség-megelőző állapotok feltárása, jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges életmód, az egészség megőrzésének propagálása.

A program célcsoportja az ellátási területen élő lakosság, így mindenkit várunk programjainkon, melyekről folyamatos tájékoztatást adunk. A programban való részvétel ingyenes.
A közel kétéves szakmai megvalósítás alatt a lakosság minimum 20 százalékának szűrését végezzük el. A kiszűrteknek lehetőséget biztosítunk a rizikófaktorok megértésben és elhárításában egyaránt.

Dr. Patkós Róbert
háziorvos, szakmaivezető