Hajhullás

Egy emberi fejbőr átlagosan körülbelül 100.000 hajhagymát tartalmaz. Egy-egy hajhagyma az élete során nagyjából 20 hajszálat termel, ennek folyamata 3 fázisból áll. Az első a növekedési fázis, utána következik egy regressziós, majd végül egy nyugalmi fázis. Normális esetben a hajhagymák kb. 90%-a növekedési fázisban, 10-15%-a regressziós, és 1-2%-a nyugalmi fázisban található. Egy-egy ciklus teljes hossza 3-4 évig tart.

A fokozott hajhullásnak számtalan oka lehet. Mezoterápiás kezelés előtt mindig ki kell zárni a komolyabb belgyógyászati betegségek meglétét. Ezek a pajzsmirigybetegség, fogászati gyulladások, nőgyógyászati, illetve prostatagyulladás. Egyes klinikusok szerint az amalgámtömések higanytartalma is okozhat hajhullás, ezek cseréje sok esetben megfontolandó.

Hogy tud segíteni a mezoterápia a hajhullás kezelésében? A hajhagymák a fejbőrben 2-3 mm mélységben helyezkednek el. A szájon át bevett készítmények nagy része lebomlik, mire ide eljut, illetve a fejbőrre felvitt készítmények felszívódása kétséges. A leghatékonyabb a kezelés akkor, ha a hatóanyagot közvetlenül ebbe a mélységbe juttatjuk be a mezoterápiás kezelés során. A napi gyakorlatban többnyire kétféle megjelenésű hajhullással lehet találkozni.

Az egyik a férfias típusú, élettani okokkal magyarázható forma. Ennek hátterében a férfi nemi hormon, a tesztoszteron áll, ennek hatására a hajhagymák ciklusa a szokásos 3-4 évről pár hónapra gyorsulhat fel, így hamarabb kimerülnek, funkciójukat elveszítik, elsorvadnak. A már kihullott hajhagymákat nem lehet „feltámasztani”, azonban van rá mód, hogy speciális hatóanyag beadásával a fejbőrben gátoljuk a tesztoszteron> dihidrotesztoszteron átalakulást, így a még életképes hajhagymákat megvédjük, az “alvó” hajhagymákat felébresztjük, a kopaszodás progresszióját megállítjuk. Ezzel kapcsolatban számos klinikai tanulmány is készült már, és jómagam is úgy látom közel 5 év tapasztalata alapján, hogy körülbelül az esetek 80-90%-ban lehet javulást elérni. Az eddig nyugvó stádiumban lévő, a tesztoszteron által “elnyomott” hajhagymák elkezdenek hajszálat termelni, sok esetben 2-3 hónap alatt rengeteg új, életképes haj nő ki, a meglévő hajkorona látványos átalakuláson megy át.

A másik gyakori típusú kopaszodás általában nőknél figyelhető meg, jellemzően 20-40 év körülieknél, itt az esetek nagy részében belgyógyászati okot nem lehet feltárni. A haj diffúz hullása figyelhető meg, a meglévő hajkorona megritkul, a hajszálak elvékonyodnak, törékennyé válnak. Egyes kutatások feltételezik, hogy ilyenkor vannak ugyan még életképes hajhagymák, csak ezek valamilyen oknál fogva megrekednek a nyugalmi fázisban, és nem termelnek hajszálakat. A mezoterápiás hajkezelés során B vitamin komplexet, aminósavakat, cinket, illetve egy direkt hajhagyma stimuláló, minoxidil nevű gyógyszert kell beadni. Saját praxisom tapasztalatai alapján a kezelés eredményessége itt is 80-90% körül mozog. Az esetek ilyen arányában megszűnik a hajhullás, a meglévő hajszálak megvastagodnak, illetve nyugvó hajhagymákból erőteljesen megindul a hajképződés.

A kezeléseket általában kéthetente végezzük összesen 5-6 alkalommal, utána ilyen sűrű vizitekre már nincs szükség, az elért eredményt elegendő 2-3 havonta egy kezeléssel fenntartani.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy önmagában vitaminok, cink, ásványi anyagok bejuttatása SEMMIFÉLE eredménnyel nem fog járni egy hajhullás esetében. Kozmetikai szalonokban(!!!), illetve egyes orvosi mezoterápiás rendelőkben is számtalan esetben lehet látni, hogy megtűzdelik a páciens fejét B vitaminnal és várják a csodát. Nem lesz. Ne várják! Ha egy hajkezelés során minoxidil és/vagy dutasteride nem kerül beadásra, a kezelés teljesen ÉRTELMETLEN! Azok a “before-after” fotók, amik ezt a típusú, főleg kozmetikai szalonokban végzett kezeléseket reklámozzák teljességgel alaptalanok, és lejáratják, hiteltelenné teszik a szakmát!

A mezotherápia ennél is többet kínál Önnek! Kattintson a részletekért!

Mit tegyünk a haj egészségének megőrzéséért?

A hajhullás, a hajszálak töredezettsége ellen a hétköznapok során is sokat tehetünk.

Hajápolás

A haj egészségének megőrzéséhez válasszunk a hajtípusnak megfelelő ápoló készítményeket. Ügyeljünk rá, hogy a termékek minél kevesebb mesterséges hatóanyagot tartalmazzanak, hiszen ezek külön-külön is irritálhatják a fejbőrt. Ha mindezt kiegészítjük a hajfestéshez, hajformázáshoz, kiegyenesítéshez használt készítményekkel, hajhabok, zselék, hajlakk és egyéb termékek alkalmazásával, akkor gyakran épp ellentétes hatást érünk el: a haj eltöredezik és a fejbőr kiszárad.

Táplálkozás

A fejbőrt és a hajszálakat belsőleg is ápolni kell. A hajhagymák vitamin vagy nyomelem hiánya hajhulláshoz, matt, száraz, töredezett vagy éppen túl zsíros haj kialakulásához vezet. A haj- és a bőr egészségének megőrzésében az A-, B-, H-, C- és E vitaminok játszanak fontos szerepet. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok pótlásáról sem! A vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz egyaránt segíti a haj elvékonyodásának, hullásának és töredezésének megelőzését.

Sport és a haj

A sport egészségmegőrző szerepe vitathatatlan. A rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami serkenti a hajnövekedést.